úterý 27. listopadu 2012




Vánoce v USA (Spojených státech)



Vánoce patří mezi nejdůležitější období roku pro všechny křesťany. Většina Američanů je věřící, i to je jeden z důvodů, proč je i většina obchodů zavřená. Totéž platí pro všechny státní úřady. Mnoho míst je zavřeno dokonce už den předem.
Křesťané zde slaví Vánoce v souladu s kázáním svých kongregací. Kromě přísných náboženských nařízení, jsou vánoční zvyky, které jsou praktikovány katolíky i nekatolíky. Tak vznikla celá řada ryze amerických tradic.
V žádném období roku se nenakupuje víc, než-li právě o Vánocích. Obchody zažívají již od Díkuvzdání na konci listopadu až do Vánoce skutečné žně. Mnoho věřících si stěžuje, že pravý význam Vánoc je ničen touto komercializací.
Dárky se dávají dětem, členům rodiny, přátelům. Lidem, kteří nám poskytli laskavost, či kolegům ze zaměstnání. Nemusí se vždy jednat o věcný dar. Často lidé pečou sušenky a jimi obdarovávají své blízké, či sousedy.
Během tohoto období Američané ukazují svou štědrost lidem, kteří na tom nejsou tak dobře jako oni sami. Posílají peníze do nemocnic, sirotčinců a charit, které pečují o znevýhodněné občany.
Vánoční výzdoba je velice bohatá, v některých případech nemá daleko ke kýči.. Američané, slavící Vánoce, mají stromeček , živý nebo umělý. Zdobí jej drobnými světly a ozdobami- koule, řetězy z popcornu atd.
Jméno Santa Claus vzniklo z holandského pojmenování pro svatého Nicholase ==> Sintaklaas. Ačkoli si jej s sebou holandští imigranti přivezli do USA již v 17. století, nebyl dlouhou dobu významnou postavou. Až spisovatel Washington Irving jej zakomponoval do své knihy v roce 1809, avšak byl stále znám jako svatý Nicholas. Kouřil dýmku, létal ve svém kočáru bez sobů, neměl svůj červený oblek a nebydlel na Severním Pólu. I tak přinášel dětem každý rok dárky. Roku 1863 byl pojmenován Santa Claus. Nezískal jenom nové jméno, ale i svůj oblek, soby a saně.
V mnoha státech v tomto období sněží, a tak je vánoční večeře podávána uvnitř. Sestává z pečeného krocana, husy, kachny nebo šunky polité brusinkovou omáčkou. Výběr dezertů je mnohem bohatší. Podává se biskupský chlebíček, dýňový koláč, ovocný pudink polívaný brandy, koláčky nadívané kandovaným ovocem aj.
Vzhledem k značné různorodosti jednotlivých států se vánoční tradice velice liší.
Například na Hawaii Vánoce začínají s příjezdem Vánoční lodi, což je loď přivážející obrovský náklad tradičních vánočních pokrmů. Santa Claus sem přijíždí rovněž po vodě ve svém člunu.
V Pennsylvanii, moravští imigranti tvoří pod vánočním stromkem krajinu nazývanou putz. Zatímco Němci jsou obdarováváni Belsnicklem, který je udeří svým proutkem, pokud se během roku chovali špatně.

Žádné komentáře:

Okomentovat